Позовите: +381 11 411 48 56 | knjigaplus@novaknjiga.com

Ко не зна за љубавну причу Јурија и прелепе Ларе, па макар и из филм снимљеног 1965. у режији Дејвида Лина, са Омаром Шарифом и Џули Кристи у главним улогама?
Аутор литерарног предлошка истоименог филма “Доктор Живаго” је Борис Пастернак, руски књижевник рођен 10.2.1890. Родио се у стваралачкој породици: његов отац Леонид Пастернак био је познати уметник, академик Академије уметности у Санкт-Петербургу, мајстор илустрација у књижевности, а мајка му је била талентована пијанистица и музички педагог.
Роман Доктор Живаго (1955.) био је забрањен у СССР-у више од 30 година. Писац је морао предати рукопис западним издавачима те је роман први пут објављен у Италији 1957. Пастернак је 1958. добио Нобелову награду за књижевност, но због притиска власти морао је се одрећи. Награду је преузео његови син Евгениј Пастернак 1989.
Више од 20 година Пастернак са породицом живи у викендици у насељу Переделкино, у Подмосковљу. Године 1984, 24 година након песникове смрти, власти узимају викендицу од његових рођака. Ствари су дословно биле избачене на улицу, ауторови пријатељи и рођаци су их једва успели сачувати. Након многих напора викендица је добила статус музеја 1990. Пастернакова унука је данас кустосица музеја.

Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X