Приказана 4 резултата

Шекспир: РОМЕО И ЈУЛИЈА

706,00 din
  • EUR: 5.72 €

Најпознатија љубавна прича испричана на енглеском језику, Шекспиров Ромео и Јулија је драма о несуђеним љубавницима који су одважно стали против друштвених конвенција и платили страшну цијену.
Град Верона, растрзан насилним конфликтом између породица Монтаги и Капулети, личи на буре барута које може да експлодира сваког трена. Градоначелник Вероне, у циљу успостављања поретка, запретио је да ће казнити смрћу сваки покушај нарушавања мира. Но за Ромеа Монтага и Јулију Капулети сукоб њихових породица као да не постоји. Кроз тајне сусрете, двоје љубавника постепено корачају ка пропасти, док се њихове породице примичу, у напетом кретању, отвореном и крвавом обрачуну.
Ромео и Јулија, Шекспирова рана драма, постала је једна од кључних приповести наше цивилизације која у себи спаја и ерос и танатос: необично снажну љубавну страст и њену насилну и разорну снагу.

ШЕКСПИР: ХАМЛЕТ

706,00 din
  • EUR: 5.72 €

Хамлет је Шекспирова најпознатија и најзагонетнија драма. Шекспиров Хамлет формом прати, у оно време популарне, тзв. трагедије освете. Хамлет, дански принц, покушава да освети убиство свог оца почињено од стране Клаудија, његовог ујака, који је сада краљ Данске. Готово магична привлачност овог Шекспировог дела лежи у бројним нејасностима и енигматичностима са којима се већ генерације читатеља сусрећу у овом најзахтевнијем али и најславнијем делу Шекспировог генија.
Ко је дух који се указује Хамлету: да ли је то његов отац, убијени краљ који из неког чистилишта долази да тражи од свог сина задовољење правде на земљи и казну за своје убице, или је у питању демонско указање које искушава младог данског краљевића? Да ли Хамлет заиста изгуби разум или само симулира лудило? Када се једном увери да је Клаудије убица, зашто не реагује? Да ли је његова мајка Гертруда била неверна његовом оцу, или чак и саучесник у убиству?