Showing all 9 results

Борисав Станковић: КОШТАНА

  • EUR: 0.00 €

„Коштана је једна од најлепших, најпоетичнијих и најдубљих песама целе наше књижевности… Чудна нека носталгична поезија, загрева цело ово дело. У тој поезији има нечег меког, топлог, дубоког, болног, она изразава ону љубав која је јача од смрти и која се најзад и изједначује са смрћу… Ниједно књижевно дело наше не износи боље но Коштана ту особиту заносну, фаталну љубав и мало је дела која су у стању да оставе тако трајан и дубок утисак… Коштана је Циганка, певачица и играчица, она оличава буран, весео живот, плаху раздраганост младости. Она је једна од оних лепота од чијег блеска очи заслепе и које као блудећи огањ воде људе у пропаст…“, записао је Јован Скерлић о једној од најзначајнијих драма српског реализма.

Борисав Станковић: НЕЧИСТА КРВ

  • EUR: 0.00 €

Нечиста крв, нешто старо и древно што тече кроз генерације, прокључаће у на југу Србије, крајем 19. вијека. Затворени круг патријахалног свијета постаје поприште пропасти некад угледне породице. Морална огријешења појављују се као физички и материјални знаци. Терет прошлости постаје толико силан као ријека понорница која тече под земљом, а онда изненада и заглушујуће изађе на површину и понесе пред собом. У свијету строгих правила одвија се трагична драма жеље. Од Софке, врањанске љепотице, хаџи Митине кћери, нечиста крв узеће свој данак.

Бранислав Нушић: ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

  • EUR: 0.00 €

Култна Нушићева комедија – сатира доноси читаву галерију живописних ликова чија се потрага за друштвеном респектабилношћу и угледом претвара у урнебесну фарсу. Шта се догађа када људи из мале, паланачке средине игром судбине буду уздигнути на друштвеној љествици? Ово је драма о трагикомичности покушаја да се буде неко други. Свако опонашање угледа, манира, каркатера осуђено је да буде гротескна карикатура.

Бранислав Нушић: СУМЊИВО ЛИЦЕ

  • EUR: 0.00 €

У варошици обреновићевске Србије државни чиновници су ситни, похлепни, полуписмени и поданички ликови. Њихова жеља да беспоговорно и потпуно служе власти је у тој мјери карикатурална да постаје срамота за саму власт. Због погрешно протумаченог шифрованог писма, трагикомични чиновници крећу у потрагу за „сумњивим лицем“ које је стигло у варошицу и са собом донијело бројне интриге и конспирације.

Иван Мажуранић: СМРТ СМАИЛ-АГЕ ЧЕНГИЋА

  • EUR: 0.00 €

У овом су епском Мажуранићевом ђелу, кроз пет је драматичних пјевања: „Аговање“, „Ноћник“, „Чета“, „Харач“, „Коб“,приказан, у локалном контексту, универзални сукоб сила добра и зла, те борба за слободу.

Његош: ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ

602,65 din
  • EUR: 4.88 €

Горски вијенац представља темељно ђело за разумјевање Црне Горе и Црногораца. Недуго по свом објављивању, овај је драмски спјев добио култни статус у народној свијести. Дјело аутохтоног и оригиналног пјесничког генија од тада непрекдно кореспондира са народном свијешћу, са народним епским талентом и изразом. Кроз стихове Горског вијенца Његош је дао глас једној колективној сили, једном унутрашњем превирању читавог народа.

Петар Кочић: ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ

  • EUR: 0.00 €

Ово своје најпознатије ђело Петар Кочић је, према свједочењу свог пријатеља Симе Ераковића, написао за једну ноћ. „Био је ведар. Ухватио је Ераковића за руку, смешећи се. ‘За ноћ сам написао, за једну ноћ!’ А после дужег уздаха, рекао је: ‘То је прича о Давиду Штрпцу што тужи проклетог јазавца у оном нашем несретном крају’“, пише М. Селимовић о настанку овог Кочићевог ђела.

Симо Матавуљ: БАКОЊА ФРА БРНЕ

  • EUR: 0.00 €

Овај Матавуљев роман, који је на почетку био замишљен као приповијетка, описује на духовит и виталан, жив начин свијет Далматинског загорја и живот у једном необичном фрањевачком самостану у Висовцу.

Стеван Сремац: ЗОНА ЗАМФИРОВА

  • EUR: 0.00 €

У овом роману Стевана Сремца, по коме је снимљен и истоимени филм, приказана је прича о забрањеној љубави двоје младих: Мане, кујунџија, заволио је Зону, кћерку чорбаџије Замфира. Ријеч „чорбаџија“ се у неким ђеловима Отоманског царства, у Македонији, Србији и Бугарској, употребљавао као ознака за сеоску елиту, сеоске главештине и богате сељаке.