Showing 1–10 of 41 results

Miroslav Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI

748,00 din
  • EUR: 6.06 €

Албер Ками: СТРАНАЦ

595,00 din
  • EUR: 4.82 €

Први роман Албера Камија, објављен 1942, сматра се једним од најзначајнијих романа француске књижевности XX века.Роман који инаугурише централне мотиве тзв. књижевности апсурда, те се и данас сматра парадигматским.

Главни лик романа је чиновник Мерсо коме јављају да му је умрла мајка. Он не показује никакво жаљење, нити било какве друге емоције. Мерсо је лик који у себи отеловљује врхунску равнодушност и досаду живота. Кратки роман о застрашујућој равнодушности.

Вилијам Фокнер: АВЕСАЛОМЕ, АВЕСАЛОМЕ!

1.010,00 din
  • EUR: 8.18 €

Авесаломе, Авесаломе! најупечатљивији је Фокнеров роман о америчком Југу чији се заплет темељи на библијској причи о односу оца и сина, Давида и Авесалома. Као и многа дела овог америчког нобеловца, и роман Авесаломе, Авесаломе! има за тему расну непомирљивост која изазива сукобе међу људима, али још дубље и компликованије расколе унутар самих личности. Роман чија се радња дешава у периоду Америчког грађанског рата сам писац је сматрао својим највећим остварењем.

Вилијам Фокнер: БУКА И БЕС

909,50 din
  • EUR: 7.37 €

“Ништа није толико карактеристично за Фокнера колико непрестано искушавање стваралачке снаге супротстављене отежавајућим изборима које је сам креирао. Његово највеће, најрадикалније и најзахтевније дело Бука и бес настало је у време док је писац још био слабо познат и у новчаној изнудици, тако да је задовољство истраживања сопствених вербалних вештина потпуно потиснуло практичне обзире. То му је дало слободу да истражује свест и њене везе са језиком, преокупацију природно проистеклу из његове предусретљивости према физичкој стварности као и дубоким утицајима културе и историјских околности. Његово уживање у стварности, у времену, у раду на мишљењу и памћењу, љубавничко надгледање дијалекта појава и гестова, којима је посвећен као и говорењу, увијек је опипљиво.

Вилијам Фокнер: СВЕТИЛИШТЕ

841,50 din
  • EUR: 6.82 €

Светилиште је моћан роман који испитује природу истинског зла – кроз митологију, локална предања и детективску фикцију. У њему је слика америчког Југа и митске покрајине Јокнапатафа, узавреле од најтамнијих страсти људске душе. Гангстери, подмитљиви политичари, млада нимфоманка, болесно дете, усамљени адвокат, црначка сиротиња – Фокнерова визија људске судбине је немилосрдна.

Вилијам Фокнер: СВЕТЛОСТ У АВГУСТУ

1.010,00 din
  • EUR: 8.18 €

Светлост у августу на психолошки сугестиван начин осликава контрадикторни лик човека растрзаног неприхватањем расних разлика, што га води до неке врсте дезинтеграције личности. У трагичном главном лику сукобљавају се тежња ка добру и ка злу, а љубавна прича која се рађа у таквим околностима једна је од најпотреснијих у америчкој књижевности. Роман у којем Фокнер тематизује опсесивне теме расног наслеђа, религије, пуританског искуства и насиља.

Гете: ФАУСТ

1.636,25 din
  • EUR: 13.25 €

Гетеово ремек-дело и једно од највећих достигнућа немачке књижевности, Фауст  је евокација приче о легендарном немачком алхемичару. У питању је један од темељних митова западног света. Полазећи од класичне приче о чаробњаку, алхемичару, који у замену за тајанствена знања продаје душу ђаволу, Гете превазилази временски јаз између средњовековне приче и човека европске модерности који је у потрази за животним задовољствима, али такође и за новим спознајама у времену које још живи идеале Просветитељства.

Л.Н.Толстој: АНА КАРЕЊИНА

1.020,00 din
  • EUR: 8.26 €

Ана Карењина је класична прича о љубави и прељуби која се одвија у миљеу високог друштва у Москви и Санкт Петерсбургу. Богато и сложено ремек-дело приказује фаталну љубавну аферу између Ане, прелепе удате жене, и Вронског, богатог војног официра. Толстој преплиће животе десетине ликова и на тај начин осликава руско друштво у позном XИX вијеку.

Метју Арнолд је у свим чувеном Есеју о Толстоју написао: ,,Ми не узимамо Ану Карењину као уметничко дело, већ као део живота.”