Позовите: +381 11 411 48 56 | knjigaplus@novaknjiga.com

Одакле нам долазе бајке? Сматра се да је извор бајки у народној традицији и да су се, пре него што су први пут записане, вековима усме­но преносиле. Најстарије за које знамо потичу још из Египта, причале су се у старој Грчкој, на­лазимо их код древних народа Африке, Јужне и Северне Америке, Еуропе, Аустралије и Азије. Позната збирка бајки браће Гримм под називом Дечје и породичне бајке излази тек у XVIII. веку и постаје темељ за све касније збирке.

У њој су први пут објављене Снежана и седам патуљака, Ивица и Марица, Палчић и остале данас светски познате приче.
Сакупљаче и истраживаче бајки изненадила је чињеница да бајке различитих и међусобно удаљених на­рода у различитим варијантама садрже исте теме. Неминован закључак био је да постоји један заједнички извор свих бајки па се у почетку трагало за народом где су настале и путовима њиховог преношења. Неки извориште бајки проналазе у индијским Ведама, други тврде да потичу из Бабилона, но на крају се тражење земљописног порекла бајки показало неуспешним јер такво место једноставно не постоји.

Догађања у бајкама су архетипске ситуације с којима се сваки човек сусреће током свог живота, и то би могао бити одговор на питање зашто су у различитим крајевима света настајала бајке с истим темама и мотивима.

Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X